Людям з порушення зору Звичайна версія

Зниження ризиків – основна мета проекту «Банк = Фонд»

03.06.2019

ПРЕС-РЕЛІЗ

Значне зниження, а подекуди й нівелювання ризиків, що супроводжують процес ліквідації неплатоспроможного банку – основна мета проекту з переходу до управління банками без ліквідаторів «Банк = Фонд». Як зауважила в ефірі радіо «Голос Столиці» заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Світлана Рекрут, така модель управління банками в ліквідації, відповідно до світового досвіду, є найбільш ефективною за рахунок уніфікації всіх ліквідаційних процедур, що дозволить Фонду управляти різними банками як однією структурою.

Іншою перевагою впровадження такої системи управління банками є нівелювання можливих корупційних ризиків, що виникають у ході ліквідації, а також значне зниження впливу людського фактору на цей процес. Крім того, управління банками напряму з Фонду дозволить значно скоротити витрати, зокрема, на оплату праці працівників, які зараз перебувають у штаті банків, на утримання офісів тощо. За цією системою управління, функціональні обов’язки співробітників банку будуть розподілені між структурними підрозділами Фонду.

Однак для виведення з ринку великих банків із розвинутою інфраструктурою Фонд продовжуватиме частково делегувати повноваження ліквідатора уповноваженим особам, які буть управляти процесом ліквідації. Погодження рішень щодо продажу активів, виплат кредиторам тощо залишатиметься в компетенції колегіальних органів Фонду.

Нагадаємо, з 21 травня 2019 року ФГВФО безпосередньо виконує функції ліквідатора ПАТ «ПРОФІН БАНК». Кредитори та вкладники банку можуть звертатися з будь-яких питань до Фонду гарантування вкладів.

Щопонеділка в ефірі ранкової радіопрограми «Ризик без меж» Фонд гарантування розкриває деталі виведення банків з ринку.